merak edilenler
İşitme ve işitme kaybı nedir?
İşitme, dış ortamdaki seslerin dış kulak yolundan iç kulağa iletilip iç kulaktaki sinir hücrelerini uyarması
ve akustik bilginin beyne aktarılmasıyla dış ortamdaki seslerin algılanmasına denir.
İşitme kaybı ise; dış, orta, iç kulak ve işitme sinirinde meydana gelen hasarlar sonucu işitme duyusunun azalması ya da yok olmasıdır.
İşitme kaybı nasıl fark edilir ?
Bebeğiniz uyurken yüksek bir ses varlığında uyanmıyorsa,
Herhangi bir problemi olmadığı halde seslendiğinizde bakmıyorsa,
Yüksek sesle konuştuğunuzda daha çok tepki veriyorsa,
Yetişkin bireylerde ise, kalabalık bir ortamda konuşmaları anlamakta zorluk çekiyorsanız,
Fısıltılı konuşmaları anlayamıyorsanız,
Konuşmaları duyuyorum ama anlayamıyorum şikayetiniz var ise,
Televizyonunuzun sesini çok fazla açıyorsanız, televizyonunuzdaki konuşmaları anlayamıyorsanız,
Kuş, korna, kapı sesleri gibi çeşitli sesleri duyamıyorsanız,
Biri seslendiğinde sesin hangi taraftan geldiğini ayırt edemiyorsanız,
Birkaç ses karıştığı zaman sesin neye ait olduğunu ayırt edemiyorsanız..
Yukarıdaki maddelerden birkaçından şikayetçiyseniz eğer Duy Akademi İşitme Cihazları Merkezi olarak bizimle iletişime geçerek işitmenizi kontrol ettirmelisiniz.
İşitme kaybı olası nedenleri nelerdir?
Dış kulakta
Tipik sorunlar arasında kulak kirinin yoğun biçimde birikmesi ve dış kulak yolu enfeksiyonu sayılabilir.
Orta kulakta
Kulak zarının yırtılması, enfeksiyon ve otoskleroz (üzengi kemiğinin etrafının kireçlenmesi ile hareket yeteneğinin sınırlanması) en yaygın sebepler arasındadır. Pek çok dış ve orta kulak problemi ilaçla ya da cerrahi müdahale ile başarıyla giderilebilir. Eğer bu mümkün olmazsa geriye kalan işitme kaybı için işitme cihazları kullandırılarak yardımcı olunur.
İç kulakta
İşitme problemlerinin çoğunluğu hasar görmüş iç kulak yapılarından kaynaklanır. Tipik sebepleri arasında doğal yaşlanma, aşırı gürültüye maruz kalma, odyolojik sistemik toksik etkisi olan ilaç kullanımı ve baş bölgesinden yaralanmalar olabilir. Bu gibi hallerde kulak salyangozu içindeki ince saçlı hücreler hasar görür ve ses sinyallerinin beyne transfer edilmesi engellenir. Kural olarak bu hasar medikal olarak geri döndürülemez. Ancak iyi ayarlanmış işitme cihazları bu problemlerin üstesinden gelmede genellikle yardımcı olur.
Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Tinnitus kulakta çınlama ya da başka bir ses olma hissidir. Bir işitme kaybıyla beraber olabilir. Tinnitusun nedenleri işitme kaybınınki gibi çeşitlidir ve her olguda belirgin bir sebep ortaya koyulamayabilir.
65 yaş üzerindeki her iki bireyden birisinde işitme kaybı görülmektedir. Oranlar dikkate alındığında işitme kaybı hem bebek ve çocuk hem de yetişkin popülasyonda sık karşılaşılan bir durumdur.
İşitme kaybım iyileşir mi?
Medikal yada cerrahi bir operasyon ile düzeltilebilecek bir işitme kaybınız var ise tamamen yada kısmi olarak düzelebilir. İşitme kaybınız Sensörinöral bir kayıp ise kalıcı bir kaybınız var ise işitme kaybınızda iyileşme olmaz.
İşitme kaybım ilerler mi?
İşitme kaybınız yıllar geçtikçe ilerleyebilir/kötüleşebilir. Bazense sabit kalır yıllarca aynı seviyede devam eder.
nasıl bir işitme cihazı kullanmalıyım?
Tecrübeli bir uzman tarafından, kişinin işitme kaybının derecesi, kaybın tipi, kulak kanalının şekli gibi faktörler göz önüne alınarak kişiye özel bir işitme cihazı seçilerek işitme cihazı denemesi yapılması şarttır. İşitme merkezimizde bu denemenin ardından istekleriniz göz önünde bulundurularak doğru cihaz seçilir ve kullanımıza sunulur.
işitme cihazı almak için ne yapmalıyım, sgk karşılıyor mu?
İşitme cihazı almak için öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. (Eğer daha önceden doktor tarafından işitme cihazı önerildi ise veya hali hazırda işitme cihazı kullanılıyor ise doğrudan işitme merkezine başvurulur.) Kbb de yapılan işitme testine göre doktor kalıcı bir işitme kaybı olduğunu belirtip, cihaz kullanılması gerektiğini söylüyorsa cihaz denemesi için bir işitme merkezine gidilerek cihaz denemesi ardından cihaz seçilir.
Kişinin sosyal güvencesi varsa ve SGK katkısı almak istiyorsa, cihaz denediği yerden doktora rapor için bir yazı yazılır ve rapor işlemi yapılır. Bu rapor karşılığında, alacağı işitme cihazının fiyatına bakılmaksızın SGK nın yaptığı ödemeler için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
sgk çift cihaza da ödeme yapıyor mu?
İşitme kaybı her iki kulakta da mevcutsa kişinin sosyal yaşam kalitesi adına algılaması , yön tayin edebilmesi, dengeli işitme ve doğal duyum için mutlaka çift cihaz uygulanması gerekmekte. İki tarafta kayıp varken, tek taraflı uygulama yapıldığında cihaz takılmayan kulaktan ses alımı olmayacağı için, kulaktaki algılamanın gittikçe düşmesi kaçınılmazdır.
SGK’nın yaptığı işitme cihazı indirimlerinde 18 yaş altı kullanıcılarda iki kulağa aynı anda indirim yapılırken; 18 yaş üstü kişilerde ikinci kulak için, ilk rapordan 6 ay sonra tekrar indirim hakkı doğar.
işitme cihazımın bakımı ve temizliği nasıl yapılır?
Gün sonunda cihazı gece çıkartıp kutusuna koymadan önce kuru bir mendille temizlemeli aynı şekilde kulak temizliğinin de yapılması gerekir. Cihazın rutin olarak 3 ayda bir aldığınız merkeze götürülerek de genel temizliği yapılabilmektedir.
cihaza alışma süresi nedir? taktığımda rahatsız olur muyum?
İşitme cihazı takmadan önce işitemediğiniz sesleri cihaz takıldığında birden duymaya başlayacağınız için ilk 2 hafta sadece sakin ortamlarda cihazı takmanız gerekmekte.2 haftanın sonunda gün boyu kullanıma geçmeniz alışmanızı hızlandıracaktır.
Kişinin işitme kaybına göre doğru cihaz seçimi ve uygulaması yapılırsa cihaz kullanıcıyı rahatsız etmez. Uygulanan işitme cihazları dijital olduğu için işitme kaybına göre ayar yapılır ve kulağın duyması gereken kazancı sağlar bu yüzden kişi rahatsız edici yüksek ses duymaz.